021 782 530

Petrova 10, 21000 Split

×

Upozorenje

JUser: :_load: Neuspjelo učitavanje korisnika s ID: 1720

Teologija (4)

Slika2a

»Možeš li lancem vezati Vlašiće i razdriješiti spone Orionu?« Job 38,31 (3. tisućljeće pr. Kr.)

Knjiga o Jobu priča životnu priču iz 3. tisućljeća prije Krista. Bog je pitao Joba može li zajedno povezati zvjezdani skup Vlašića ili Plejada. Vlašići su skup zvijezda u kojem se golim okom može vidjeti 6 do 9 zvijezda. Teleskopom možemo vidjeti najmanje 1200 zvijezda. Sve te zvijezde čine gravitacijom povezan skup koji se giba istim smjerom u svemiru.
Većina od 88 zviježđa koje razlikuje moderna astronomija likovi su kojih pojedine zvijezde nemaju nikakve veze jedna s drugom. Izgledaju povezano ako ih promatramo sa Zemlje. Ali u svemiru te su zvijezde zapravo potpuno prostorno udaljene.

Četvrtak, 14 Travanj 2016 09:23

Biblija i znanost - Otkrića sa zakašnjenjem I

Slika1a

»Kao što se vojska nebeska ne može izbrojiti …« Jeremija 33,22 (600. god. pr. Kr.)

»Pogledaj na nebo i zvijezde prebroj ako ih možeš prebrojiti.« Postanak 15,5b (21. stoljeće pr. Kr.)

Golim okom možemo na sjevernoj nebeskoj polutki vidjeti oko 3000 zvijezda. Jednako vrijedi i za južnu polutku. Tako možemo sa Zemlje bez pomagala vidjeti oko 6000 pojedinačnih svijetlih točaka na nebeskom svodu.
Međutim, Biblija izričito kaže da je nama ljudima apsolutno nemoguće odrediti broj zvijezda. Tako su nekada ove biblijske tvrdnje bile u suprotnosti sa znanošću.

Johna Lennoxa zovu “najvažnijim kršćanskim apologetom suvremenog akademskog svijeta”. Polemizirao je uspješno sa svim značajnijim predstavnicima “Novog ateizma”, pokreta koji je posljednjih desetak godina kritizirao i napadao kršćanstvo sa stranica ili ekrana svih medija, stvarajući klimu u kojem je vrijeđanje vjernika postalo pitanje društvenog prestiža. Sa najpopularnijim od “novih ateista”, Richardom Dawkinsom, imao je tri debate za koje čak i oni neskloni vjeri kažu da ih je uvjerljivo dobio. Autor je čitavog niza apologetskih knjiga, a njegova glavna aktivnost jesu predavanja na kojima izlaže svoje teze o važnosti zastupljenosti kršćanskog stava u javnom životu i znanosti.

Je li znanost pokopala Boga? - John Lennox

Profesor matematike i filozofije znanosti na Oxfordu ovaj tjedan dolazi u Hrvatsku. U srijedu, 30 listopada, na zagrebačkom Filozofskom fakutetu (dvorana D-VII, početak u 18 i 30) održat će predavanje pod naslovom “Je li znanost pokopala Boga?”, u organizaciji udruge STEP i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U sklopu predavanja bit će promoviran i hrvatski prijevod njegove istoimene knjige. Telefonski smo razgovarali s njim nekoliko dana uoči njegova dolaska u Hrvatsku.

Petak, 29 Siječanj 2016 10:13

Vrijeme otpadništva

Ako li u svjetlosti hodimo, kao što je on u svjetlosti, imamo zajedništvo jedni s drugima i krv Isusa Krista, Sina njegova, čisti nas od svakoga grijeha. (1. Ivan. 1,7)

*****************************************************************

„Ne ujarmljujte se s nevjernicima. Ta što ima pravednost s bezakonjem? Kakvo li zajedništvo svjetlo s tamom? Kakvo pak suglasje Krist s Belijalom? Ili kakav dio vjernik s nevjernikom?“ (2. Korinćanima 6,14-15).

 Kao što iz raznih internet izvora možemo vidjeti, u tijeku je „Molitvena osmina za jedinstvo kršćana“ – molitveno okupljanje „kršćana različitih denominacija“. U Zagrebu, molitve su se održale u Baptističkoj, Rimokatoličkoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Za one koji su jako malo upućeni u razlike među tijelima koja sebe nazivaju kršćanskim, ovo može zvučati kao nešto predivno. Podijeljeni kršćani se ujedinjuju i ispunjavaju ono za što se Isus molio u Ivanu 17! No, realnost je nažalost jako daleko od toga. Ono što vidimo jest jako opasan trend.

Novo u trgovini

20,00 HRK
18,00 HRK po komadu za kupovinu najmanje 10
15,00 HRK po komadu za kupovinu najmanje 20
CD Božić - Tihi zvuk nade

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.