Četvrtak, 14 Travanj 2016

Biblija i znanost - Otkrića sa zakašnjenjem II

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

»Možeš li lancem vezati Vlašiće i razdriješiti spone Orionu?« Job 38,31 (3. tisućljeće pr. Kr.)

Knjiga o Jobu priča životnu priču iz 3. tisućljeća prije Krista. Bog je pitao Joba može li zajedno povezati zvjezdani skup Vlašića ili Plejada.

 

Vlašići su skup zvijezda u kojem se golim okom može vidjeti 6 do 9 zvijezda. Teleskopom možemo vidjeti najmanje 1200 zvijezda. Sve te zvijezde čine gravitacijom povezan skup koji se giba istim smjerom u svemiru.
Većina od 88 zviježđa koje razlikuje moderna astronomija likovi su kojih pojedine zvijezde nemaju nikakve veze jedna s drugom. Izgledaju povezano ako ih promatramo sa Zemlje. Ali u svemiru te su zvijezde zapravo potpuno prostorno udaljene.


Vlašići su rijetka iznimka. Ove zvijezde gravitacijom su međusobno »vezane«. Kod većine zviježđa pitanje: »Možeš li vezati …?« bilo bi neprikladno. Ali pitanje upućeno Jobu odnosi se upravo na danas znanstveno dokazanu stvarnost u slučaju Vlašića.

Slika2

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pročitano 4929 puta

Komentirajte prvi!

Napiši komentar

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.